Θεραπείες Υπογονιμότητας
Χειρουργικές επεμβάσεις γονιμότητας στον άνδρα
Εάν έχετε χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων (ολιγοσπερμία), κακή κινητικότητα του σπέρματος (ασθενοσπερμία), ή υψηλό αριθμό μη φυσιολογικού σχήματος σπερματοζωάρια (τερατοσπερμία), ή ανιχνεύονται αντισπερματικά αντισώματα, λύση στο πρόβλημα μπορεί να παρέχει είτε η ενδομητρική σπερματέγχυση (IUI) ή η εξωσωματική γονιμοποίηση με χρήση τεχνικής μικρογονιμοποίησης (ICSI).
Υπάρχουν όμως καταστάσεις που θα χρειαστεί να αντιμετωπισθούν χειρουργικά:
Χειρουργική αντιμετώπιση κιρσοκήλης
Μία από τις ποιό συνηθισμένες αιτίες ολιγοασθενοσπερμίας είναι η κιρσοκήλη, δηλαδή η δημιουργία κιρσών στις λεπτές φλέβες που περιβάλλουν τους όρχεις. Η χειρουργική διόρθωση της βαριάς και μόνο κιρσοκήλης μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του DNA του σπέρματος, τα χαρακτηριστικά του σπερμοδιαγράμματος, καθώς και, μερικώς, να αποκαταστήσει τη γονιμότητα.
Χειρουργική αντιμετώπιση αζωοσπερμίας ή βαρειάς ολιογοασθενοσπερμίας με βιοψία όρχεως
Η αντιμετώπιση της αζωοσπερμίας απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση και πιθανή αναζήτηση για σπέρμα στους όρχεις χρησιμοποιώντας μια τεχνική γνωστή ως βιοψία όρχεων. Πρόκειται για μια μικροεπέμβαση κατά την οποία ανοίγεται ο όρχις με σκοπό την ανεύρεση σπερματοζωαρίων, γίνεται ως ημερήσιο χειρουργείο χωρίς νοσηλεία. Αυτό σπέρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μικρογονιμοποίηση (ICSI) κατά τη διάρκεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Πριν από τη βιοψία όρχεως είναι απαραίτητο για γίνει πλήρης γενετικός έλεγχος (αιματολογική εξέταση) του άνδρα (καρυότυπος) και έλεγχος για κάποιες ανωμαλίες του χρωμοσώματος Υ (αρσενικό χρωμόσωμα) οι οποίες θα δώσουν ενδείξεις για την πιθανότητα ανεύρεσης σπερματοζωαρίων στον όρχι. Επιπλέον, αν βρεθούν γενετικές ανωμαλίες, το ζευγάρι θα πρέπει να ενημερωθεί για πιθανά γενετικά προβλήματα που μπορεί να κληρονομηθούν από ένα άρρεν παιδί. Το σπέρμα που λαμβάνεται με τη βιοψία όρχεως μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο (την ίδια ημέρα), ή να καταψυχθεί σε υγρό άζωτο για μεταγενέστερη χρήση.
Υπάρχουν δύο τεχνικές:
- η συλλογή σπέρματος κατευθείαν από τον όρχι (TESA – TESE): βιοψία όρχεως κατά τη διάρκεια της οποίας λαμβάνεται ένα μικρό κομμάτι ιστού κατευθείαν από τον όρχι και χρησιμοποιείται για την εξαγωγή σπέρματος για εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) ή για μικρογονιμοποίηση (ICSI) και
- η συλλογή σπέρματος από την επιδιδυμίδα με βελόνη (MESA – PESA): είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει την εισαγωγή βελόνας στην επιδιδυμίδα σε μια προσπάθεια εντοπισμού και αναρρόφησης σπέρματος που πιθανώς να υπάρχει σε αυτή.
Αν η βιοψία όρχεως δεν αποκαλύψει κανένα ίχνος σπέρματος στον όρχι, τότε η χρήση σπέρματος από δότη παραμένει η μόνη θεραπευτική επιλογή για τη δημιουργία οικογένειας.
Η χρήση χειρουργικών τεχνικών συλλογής σπέρματος δίνουν πλέον στους άνδρες που δεν είχαν ποτέ φανταστεί ότι θα μπορούσαν να έχουν βιολογικά δικά τους παιδιά, την ευκαιρία να τα αποκτήσουν.
Μικροχειρουργική αποκατάσταση βασεκτομής
Οι επεμβάσεις μικροχειρουργικής στον άνδρα περιλαμβάνουν εξειδικευμένες και περίπλοκες χειρουργικές τεχνικές για την επισκευή των πολύ μικρών σωληναρίων που μεταφέρουν το σπέρμα.
Τα αποτελέσματα και τα ποσοστά επιτυχίας των επεμβάσεων αυτών είναι αμφιλεγόμενα και για το λόγο αυτό έχουν υποκατασταθεί από τις επεμβάσεις βιοψίας όρχεως και επακόλουθη χρήση εξωσωματικής γονιμοποίησης με μικρογονιμοποίηση (ICSI).