Θεραπείες Υπογονιμότητας
Εμβρυομεταφορά
Δύο έως πέντε ημέρες μετά την ωοληψία γίνεται η εμβρυομεταφορά, η τοποθέτηση δηλαδή των γονιμοποιημένων εμβρύων μέσα στη μήτρα της γυναίκας. Πρόκειται για μια απλή και ανώδυνη διαδικασία που διαρκεί λίγα λεπτά και μοιάζει σαν διαδικασία με το τεστ Παπανικολάου. Για την εμβρυομεταφορά δεν απαιτείται αναισθησία και γίνεται υπό υπερηχογραφικό έλεγχο από την κοιλιά.
Την ημέρα της μεταφοράς οι βιολόγοι επιλέγουν τα καλύτερα έμβρυα, τα οποία τοποθετούνται στον πυθμένα της μήτρας με έναν ειδικό λεπτό καθετήρα. Μετά την εμβρυομεταφορά και για τις επόμενες 9-12 μέρες, η γυναίκα θα πρέπει να αποφύγει την έντονη δραστηριότητα. Το αιματολογικό τεστ κυήσεως (β-χοριακή) γίνεται υποχρεωτική την 14η ημέρα μετά την ωοληψία. Στο τέλος της διαδικασίας ο Δρ Ιωαννίδης παραδίδει στο ζευγάρι γραπτή αναφορά με την όλη πορεία του κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης και φωτογραφίες των εμβρύων που εμφυτεύθυκαν.
Όταν η εμβρυομεταφορά γίνει δύο μέρες μετά την ωοληψία τα έμβρυα βρίσκονται στο στάδιο των 2-4 κυττάρων, την τρίτη μέρα στο στάδιο των 4-8 κυττάρων, ενώ αν η μεταφορά γίνει την πέμπτη ημέρα τα έμβρυα βρίσκονται στο στάδιο της βλαστοκύστης.
Η Ελληνική νομοθεσία [link] επιτρέπει την εμβρυομεταφορά έως 3 εμβρύων, όταν η ηλικία της γυναίκας είναι κάτω από 40 έτη, ή έως 4 έμβρυα όταν η ηλικία είναι άνω των 40 ετών. Ο Δρ Ιωαννίδης θα σας συμβουλεύσει για τον αριθμός των εμβρύων που συστήνει να εμφυτεύσετε, η τελική όμως απόφαση είναι δική σας. Η απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί από την ποιότητα των εμβρύων, από την ηλικία της γυναίκας και από τον αριθμό προσπαθειών που έχει κάνει στο παρελθλον.
Συνοπτικά η εμβρυομεταφορά πρέπει:
- να είναι τεχνικά άρτια,
- να γίνει με χρήση ειδικών καθετήρων τελευταίας γενιάς που επιτρέπουν την καλύτερη ορατότητά τους στον υπέρηχο και δεν τραυματίζουν τον τράχηλο,
- να γίνει σε χρόνο που δεν θα αφεθούν τα έμβρυα μεγάλο διάστημα εκτός επωαστήρα,
- να γίνεται υποχρεωτικά με την καθοδήγηση του κοιλιακού υπερηχογραφήματος.
Δείτε video με τη διαδικασία προετοιμασίας των εμβρύων
Δείτε video που δείχνει πως είναι ένα έμβρυο 4 κυττάρων, έμβρυο 6 κυττάρων, έμβρυο στο στάδιο της βλαστοκύστης
Βλαστοκύστη
Βλαστοκύστη ονομάζεται το έμβρυο την 5η μέρα της ανάπτυξής του, έχει περίπου 120-150 κύτταρα και έχει ήδη αρχίσει να διαφοροποιείται σε τροφοβλάστη (περιφερειακή στιβάδα κυττάρων που θα σχηματίσει αργότερα τον πλακούντα) και την εμβρυοβλάστη (εσωτερική μάζα κυττάρων από τα οποία θα σχηματιστεί αργότερα το έμβρυο).
Η καλλιέργεια βλαστοκύστης είναι μια τεχνική που επιτρέπει την επιλογή εκείνων των εμβρύων που έχουν αποδεδειγμένη δυναμική για περαιτέρω ανάπτυξη. Αυτή η μέθοδος έχει ένδειξη σε ζευγάρια που έχουν καλό αριθμό εμβρύων, συνήθως πάνω από 6.
Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να να μειωθούν οι πολύδυμες κυήσεις, μειώνοντας τον αριθμό των μεταφερόμενων εμβρύων. Ένας τρόπος για να συμβεί αυτό, χωρίς να μειώνεται η πιθανότητα επιτυχίας, είναι η μεταφορά βλαστοκυστών.
Το θεωρητικό πλεονέκτημα της μεταφοράς βλαστοκυστών είναι ότι γίνεται επιλογή καλύτερων εμβρύων με βάση τη φυσική επιλογή οπότε αυξάνεται η πιθανότητα εγκυμοσύνης. Επιπλέον η μεταφορά βλαστοκυστών προσομοιάζει με τη φυσική διαδικασία, όπου το έβρυο φτάνει στη μήτρα μέσω της σάλπιγγας και εμφυτεύεται μεταξύ 5ης και 6ης ημέρας.
Το μεγάλο μειονέκτημα της καλλιέργειας των βλαστοκύστεων είναι ότι δε μεγαλώνουν όλα τα έμβρυα στο στάδιο της βλαστοκύστης, με αποτέλεσμα μερικές φορές να υπάρχει κίνδυνος να «χαθούν» έμβρυα τα οποία ήταν απόλυτα υγιή.
Η νέα καινοτόμος τεχνική της παρακολούθησης των διαιρέσεων των εμβρύων από την ώρα της γονιμοποίησης με τη μέθοδο του time-lapse φαίνεται να αντικαθιστά πλέον την ανάγκη καλλιέργειας των εμβρύων σε βλαστοκύστη.
Στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ εφαρμόσαμε πρωτοποριακά τη μέθοδο του time-lapse και φάνηκε ήδη από την αρχή ότι υπερτερεί της καλλιέργειας των βλαστοκύστεων, το οποίο είναι σε πλήρη συμφωνία με τα παγκόσμια βιβλιογραφικά δεδομένα. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα, χωρίς να παίρνουμε κινδύνους για το έμβρυο, να επιλέγουμε τα καλύτερα ήδη από την 2η ή 3η ημέρα και να τα εμφυτεύουμε. Βέβαια σε εργαστήρια μονάδων εξωσωματικής που δεν έχουν τις προηγμένες αυτές υποδομές, ίσως είναι καλύτερο να χρησιμοποιούν ακόμη την παραδοσιακή τεχνική της βλαστοκύστης.