Γονιμότητα
Δοκιμασίες ελέγχου του σπέρματος
Σπερμοδιάγραμμα
Το σπερμοδιάγραμμα είναι η πιο αξιόπιστη δοκιμασία για τον έλεγχο της ανδρικής υπογονιμότητας. Παρέχει ακριβή μέτρηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων [σε εκατομμύρια ανά ml], της κινητικότητα του σπέρματος, το μέγεθος και το σχήμα τους καθώς και τον όγκο και τη σύσταση του δείγματος.
Για να είναι σωστή η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων πρέπει το δείγμα να λαμβάνεται σε ένα καθαρό, στεγνό δοχείο (συνήθως ουροσυλλέκτη), είτε στο σπίτι και να παραδίδεται μέσα σε μισή ώρα στο εργαστήριο, ή εντός της μονάδας γονιμότητας σε ειδικό χώρο. Το δείγμα λαμβάνεται με αυνανισμό αφού έχει προηγηθεί 3-7 ημέρες αποχής από εκσπερμάτιση.
Στο φυσιολογικό σπερμοδιάγραμμα θα πρέπει ο αριθμός να υπερβαίνει τα 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml, με τουλάχιστον το 40% του σπέρματος να έχει έντονη προωθητική κινητικότητα. Ο αριθμός των φυσιολογικών μορφών πρέπει να υπερβαίνει το 4% του συνόλου των σπερματοζωαρίων. Επίσης τα αντισπερματικά αντισώματα θα πρέπει να επηρεάζουν λιγότερο από το 50% των σπερματοζωαρίων.
Επαναληπτική εξέταση σπέρματος θα πρέπει να γίνεται αν τα πρώτα αποτελέσματα είναι φτωχά για να αποκλείσουμε φυσικές διακυμάνσεις στην ποιότητα του σπέρματος.
Εάν δεν υπάρχουν σπερματοζωάρια (αζωοσπερμία), αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε απόφραξη των σπερματικών πόρων (οι σωλήνες που μεταφέρουν το σπέρμα από τους όρχεις), ή στο ότι δεν υπάρχει παραγωγή σπέρματος από τους όρχεις. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται κλινική εξέταση από τον γιατρό και αξιολόγηση των επιπέδων των ορμονών.
Έλεγχος κατακερματισμού του DNA (DFI)
Αν ένας άνδρας έχει μια επαναλαμβανόμενα κακή ανάλυση σπέρματος, πρέπει να υποβληθεί σε μια προηγμένη εξέταση που λέγεται έλεγχος ποσοστού κατακερματισμένου DNA. Η εξέταση αυτή αξιολογεί τον αριθμό των σπερματοζωαρίων που έχουν βλάβη στο DNA τους και που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμοποίηση.
Το τεστ αυτό προτείνεται για:
- άνδρες με πυοσφαίρια στο σπέρμα τους,
- άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών,
- άνδρες με ιστορικό προστατίτιδας
- άνδρες με ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη,
- ζευγάρια που υπεβλήθησαν σε εξωσωματική με κακά αποτελέσματα γονιμοποίησης,
- ζευγάρια που υπεβλήθησαν σε εξωσωματική με έμβρυα κακής ποιότητας και υπολοιπόμενης ανάπτυξης,
- ζευγάρια με ιστορικό καθ ‘έξιν αποβολών,
- ζευγάρια με μακρύ ιστορικό ανεξήγητης υπογονιμότητας,
- ζευγάρια με ιστορικό πολλαπλών αποτυχιών εξωσωματικής γονιμοποίησης
Εάν διαπιστωθεί υψηλού βαθμού κατακερματισμός του DNA των σπερματοζωαρίων υπάρχουν πλέον σύγχρονες τεχνικές (IMSI, PICSI) που εφαρμόζουμε πρωτοποριακά στη μονάδα εξωσωματικής του ΜΗΤΕΡΑ με υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
Δείτε ομιλία του Δρ Ιωαννίδη για την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας
Θεραπεία αζωοσπερμίας
Η αντιμετώπιση της αζωοσπερμίας απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση και πιθανή αναζήτηση για σπέρμα στους όρχεις χρησιμοποιώντας μια τεχνική γνωστή ως βιοψία όρχεων. Πρόκειται για μια μικροεπέμβαση κατά την οποία ανοίγεται ο όρχις με σκοπό την ανεύρεση σπερματοζωαρίων, γίνεται ως ημερήσιο χειρουργείο χωρίς νοσηλεία. Αυτό σπέρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μικρογονιμοποίηση (ICSI) κατά τη διάρκεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Πριν από τη βιοψία όρχεως είναι απαραίτητο για γίνει πλήρης γενετικός έλεγχος (αιματολογική εξέταση) του άνδρα (καρυότυπος) και έλεγχος για κάποιες ανωμαλίες του χρωμοσώματος Υ (αρσενικό χρωμόσωμα) οι οποίες θα δώσουν ενδείξεις για την πιθανότητα ανεύρεσης σπερματοζωαρίων στον όρχι. Επιπλέον, αν βρεθούν γενετικές ανωμαλίες, το ζευγάρι θα πρέπει να ενημερωθεί για πιθανά γενετικά προβλήματα που μπορεί να κληρονομηθούν από ένα άρρεν παιδί. Το σπέρμα που λαμβάνεται με τη βιοψία όρχεως μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο (την ίδια ημέρα), ή να καταψυχθεί σε υγρό άζωτο για μεταγενέστερη χρήση.
Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις εξετάσεις για έλεγχο της ανδρικής γονιμότητας
Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις χειρουργικές θεραπείες για την ολιγοσπερμία και την αζωοσπερμία