Θεραπείες Υπογονιμότητας
Ωοληψία
Αφού ολοκληρωθεί η διέγερσης των ωοθηκών και κριθεί ότι τα ωοθηλάκια έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο ωρίμανσης, προγραμματίζεται η ωοληψία. Η ωοληψία γίνεται στο χειρουργείο, σε αποστειρωμένο περιβάλλον με χορήγηση ελαφράς νάρκωσης (μέθης) από τον αναισθησιολόγο. Η γυναίκα προσέρχεται μία ώρα πριν την ωοληψία, είναι νηστικιά από τη νύχτα και δεν έχει κάνει χρήση αρωμάτων. Πριν την ωοληψία θα υποβληθεί σε καρδιολογική εξέταση και καρδιογράφημα
Η ωοληψία γίνεται με διακολπική παρακέντηση και αναρρόφηση των ωοθυλακίων υπό συνεχή υπερηχογραφικό έλεγχο και διαρκεί από 10 έως 30 λεπτά, αναλόγως του αριθμού των ωοθυλακίων που πρέπει να παρακεντηθούν και της τεχνικής δυσκολίας. Το υγρό παραδίδεται άμεσα στον εμβρυολόγο προκειμένου να εντοπίσει το ωάριο με τη βοήθεια μικροσκοπίου και να το τοποθετήσει μετά σε ειδικό καλλιεργητικό θρεπτικό υλικό μέσα σε πιατάκι καλλιέργειας κυττάρων. Δεν είναι υποχρεωτικό κάθε ωοθυλάκιο να περιέχει και ένα ωάριο. Σε σπάνιες περιπτώσεις υπάρχει πιθανότητα να μην παραχθούν καθόλου ωάρια παρότι έχει προηγηθεί διέγερση των ωοθηκών με φάρμκα.
Στη συνέχεια τα ωάρια τοποθετούνται σε ειδικούς επωαστές σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και αερισμού. Μετά την ωοληψία, η γυναίκα μένει στην «ανάνηψη» για 1-2 ώρες πριν πάει στο σπίτι της. Συνήθως δε νιώθει πόνο, αλλά παρόλα αυτά μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθεί ένα απλό παυσίπονο, π.χ. παρακεταμόλη (Depon – Panadol).
Η ωοληψία είναι μια πολύ ασφαλής επέμβαση, αλλά όπως κάθε επέμβαση πρέπει να γίνεται σε μέρη που διαθέτουν οργανωμένο χειρουργείο και υποδομές, όπως τα νοσοκομεία, προκειμένου να αντιμετωπισθούν σπάνιες επιπλοκές όπως επιπλοκές νάρκωσης, αιμορραγία, τραυματισμός της ουροδόχου κύστεως κ.α
Ο Δρ Ιωαννίδης σας διαβεβαιώνει ότι στη μονάδα εξωσωματικής του μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ η ασφάλεια της γυναίκας είναι πάνω από όλα και σας συστήνει να αποφεύγεται τη διενέργεια οποιασδήποτε χειρουργικής πράξης σε μέρη που δεν παρέχουν νοσομειακή ασφάλεια και υποδομή.
Σπερματοληψία
Την ημέρα της ωοληψίας ο άντρας πρέπει να δώσει δείγμα σπέρματος. Η λήψη του σπέρματος γίνεται με αυνανισμό σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη στους ειδικούς «ιδιωτικούς» χώρους της μονάδα εξωσωματικής του μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ. Για καλύτερη ποιότητα σπέρματος, έχουμε συστήσει στον άνδρα αποχή από εκσπερμάτιση 3-5 ημέρες πριν την ωοληψία. Το δείγμα σπέρματος επεξεργάζεται στο εργαστήριο πριν να τοποθετηθεί μαζί με τα ωάρια προκειμένου να γίνει η γονιμοποίηση. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιεί τα σπερματοζωάρια και τα καθιστά ικανά να γονιμοποιήσουν τα ωάρια.
Αρκετά συχνά η σπερμοληψία δημιουργεί άγχος στους άντρες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στύσης και εκσπερμάτισης, μειωμένο όγκο ή σημαντική καθυστέρηση. Για να αποφευχθεί μία τέτοια κατάσταση ο άντρας θα πρέπει να μας έχει ενημερώσει έτσι ώστε να τον έχουμε προετοιμάσει ψυχολογικά, ή να τον έχουμε βάλει να καταψύξει σπέρμα μερικές μέρες πρίν, έτσι ώστε να απαλλαγεί από το επιτακτικό άγχος ή να του χορηγήσουμε ένα ήπιο ηρεμιστικό. Αν χρειαστεί το δείγμα να μεταφερθεί από το σπίτι στο εργαστήριο πρέπει να γίνει μέσα σε ½-1 ώρα και η διακομιδή να γίνει σε θερμοκρασία σώματος. Σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας (δεν υπάρχουν σπερματοζωάρια κατά την εκσπερμάτιση) λαμβάνονται σπερματοζώρια κατευθείαν από τους όρχεις με βιοψία.
Κλασσική γονιμοποίηση IVF
Μερικές ώρες μετά την ωοληψία τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια έρχονται σε επαφή μετά από κατάλληλη επεξεργασία του σπέρματος από τους βιολόγους. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους.
Όταν το δείγμα σπέρματος είναι «καλής ποιότητας», δηλαδή εμφανίζει φυσιολογικές τιμές στις παραμέτρους του (όγκος, αριθμός σπερματοζωαρίων, κινητικότητα, μορφές) εφαρμόζουμε την κλασσική εξωσωματική γονιμοποίηση IVF, όπου τα ωάρια τοποθετούνται σε μεγάλη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων και επωάζονται στις κατάλληλες συνθήκες. Ένα από τα σπερματοζωάρια αυτά θα γονιμοποιήσει το ωάριο, διαπερνώντας την εξωτερική του μεμβράνη. Ακολούθως τα ωάρια τοποθετούνται σε ειδικά τρυβλία (δισκάκια) μέσα σε κλιβάνους.
Όταν το δείγμα σπέρματος δεν είναι «καλής ποιότητας», πραγματοποιείται μικρογονιμοποίηση ICSI, δηλαδή την τοποθέτηση ενός σπερματοζωαρίου μέσα στο ωάριο με τη βοήθεια μικροπιπέτας.
Το επόμενο πρωί, περίπου 16-18 ώρες μετά την επαφή ωαρίου και σπερματοζωαρίου, ελέγχεται η γονιμοποίηση. Η ύπαρξη δύο προπυρήνων (μικροί στρογγυλοί σχηματισμοί) στο κέντρο του ωαρίου δηλώνουν την επίτευξη φυσιολογικής γονιμοποίησης. Το ποσοστό γονιμοποίησης στο εργαστήριο κυμαίνεται από 60% έως 100%. Η κατάσταση των ωαρίων (βαθμός ωριμότητας, φύση κυτταροπλάσματος), η ικανότητα γονιμοποίησης των σπερματοζωαρίων και ο τρόπος διαχειρίσης και καλλιέργειας στο εμβρυολογικό εργαστήριο, είναι μερικοί από τους παράγοντες που ευθύνονται για τη διακύμανση του παραπάνω ποσοστού. Υπάρχουν ζευγάρια με πολύ χαμηλό ποσοστό γονιμοποίησης ή καθόλου γονιμοποίηση. Αν τα γονιμοποιημένα ωάρια είναι λίγα σε αριθμό, αλλά τα έμβρυα που αναπτύσσονται είναι καλής ποιότητας, τότε έχουμε εξίσου καλά ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης.
Πολύ σπάνια μπορεί να συμβεί πλήρης αποτυχία γονιμοποίησης, οπότε και δεν υπάρχουν έμβρυα προς εμφύτευση. Η αποτυχία της γονιμοποίησης μπορεί να οφείλεται στην ποιότητα των ωαρίων, στην ποιότητα των σπερματοζωαρίων ή ακόμα και στη δυσκολία συνδυασμού των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων. Σε κάποιες περιπτώσεις, κρίνεται απαραίτητο η γονιμοποίηση σε επόμενο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης να γίνει με χρήση της τεχνικής της μικρογονιμοποίηση ICSI ή IMSI. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα συναντηθείτε άμεσα με τον Δρ Ιωαννίδη και τους εμβρυολόγους, προκειμένου να σας αναλύσουμε τις πιθανές αιτίες και να προγραμματίσουμε τον τρόπο αντιμετώπισης του συμβάντος αυτού.
Μικρογονιμοποίηση ICSI
Όταν το δείγμα σπέρματος δεν είναι «καλής ποιότητας», δηλαδή εμφανίζει μη φυσιολογικές τιμές στις παραμέτρους του (όγκος, αριθμός σπερματοζωαρίων, κινητικότητα, μορφές), ή όταν έχει προηγηθεί αποτυχία γονιμοποίησης σε προηγούμενο κύκλο κλασσικού IVF, τότε πραγματοποιείται μικρογονιμοποίηση ICSI, δηλαδή την τοποθέτηση ενός σπερματοζωαρίου μέσα στο ωάριο με τη βοήθεια μικροπιπέτας υπό το έλεγχο του μικροσκοπίου.
Η τεχνική της μικρογονιμοποίησης προτείνεται όταν:
- υπάρχει μέτρια ή σοβαρή ολιγο – άσθενο – τέρατο σπερμία,
- υπάρχει μεγάλο ποσοστό συγκολύσεων μεταξύ των σπερματοζωαρίων,
- έχουν προηγηθεί αποτυχημένες προσπάθειες με την κλασσική εξωσωματική γονιμοποίηση IVF στις οποίες παρατηρήθηκε χαμηλό ή μηδενικό ποσοστό γονιμοποίησης,
- η γυναίκα είναι μεγαλύτερης ηλικίας, οπότε τα ωάρια είναι λίγα και με ποιό σκληρό περίβλημα.
Η τεχνική αυτή έδωσε πλέον λύση στα ζευγάρια με έντονο τον ανδρικό παράγοντα υπογονιμότητας. Το ποσοστό γονιμοποίησης με μικρο-γονιμοποίηση είναι 65-75%.
Δείτε video με μικρογονιμοποίηση ICSI
Διαβάστε περισσότερα για τις νεότερες τεχνικές αντιμετώπισης της ανδικής υπογονιμότητας με IMSI και PICSI
Δείτε video με τη διαδικασία προετοιμασίας των εμβρύων
Δείτε video που δείχνει πως είναι ένα έμβρυο 4 κυττάρων, έμβρυο 6 κυττάρων, έμβρυο στο στάδιο της βλαστοκύστης