Θεραπείες Υπογονιμότητας
Σπερματέγχυση
Η σπερματέγχυση είναι η πιο προσιτή και απλή τεχνική για ένα ζευγάρι να ξεκινήσει τις θεραπείες γονιμότητας και είναι κατάλληλη:
- για γυναίκες χωρίς σταθερό κύκλο, οι οποίες χρειάζεται να υποβληθούν σε πρόκληση ωορρηξίας,
- για γυναίκες με μικρό χρονικό διάστημα υπογονιμότητας, όταν υπάρχει μέτριου βαθμού ολιγο-ασθενοσπερμία του άνδρα, υπό την προϋπόθεση ότι οι σάλπιγγες είναι διαβατές και ελεύθερες από συμφύσεις,
- όταν υπάρχει ένδειξη εχθρικής τραχηλικής βλέννας,
- όταν γίνεται χρήση σπέρματος δότη.
Τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης με σπερματέγχυση είναι 10-20% ανά κύκλο, ποσοστό που είναι καλύτερο συγκριτικά με τη φυσική επαφή, αλλά χειρότερο συγκριτικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση. Η τεχνική όμως αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι είναι σαφώς λιγότερο παρεμβατική από την εξωσωματική γονιμοποίηση, φαίνεται ως πιο φυσικός τρόπος σύλληψης και έχει μικρότερο κόστος.
Υπάρχουν δύο τύποι σπερματέγχυσης:
Κλασσική σπερματέγχυση (IUI)
Η κλασσική ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) περιλαμβάνει την επεξεργασία και ενίσχυση του σπέρματος του συντρόφου και τοποθέτησή του με λεπτό καθετήρα, μέσω του τραχήλου της μήτρας, στο εσωτερικό της μήτρας, κοντά στο χρόνο της ωορρηξίας . Πρόκειται για μια εντελώς ανώδυνη διαδικασία που μοιάζει με το τεστ Παπ και διαρκεί μόλις 5 λεπτά. [foto]
Γίνεται στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του ΜΗΤΕΡΑ και θα χρειαστείτε συνολικά περίπου 2 ώρες, μια και τόσος είναι ο χρόνος που χρειάζεται για την ενίσχυση και τον καθαρισμό του σπέρματος. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές της.
Η σπερματέγχυση μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια ενός φυσικού κύκλου ή μετά από τη διέγερση των ωοθηκών (πρόκληση ωορρηξίας).
Με την σπερματέγχυση έχουμε βελτίωση της γονιμότητας γιατί:
- το σπέρμα έχει υποστεί ειδική ειδική επεξεργασία (καθαρισμό από πιθανά μικρόβια και άχρηστα κύτταρα) και ενίσχυση στο εργαστήριο,
- το σπέρμα τοποθετείται μέσα στην κοιλότητα του ενδομητρίου, οπότε χρειάζεται να διανύσει μικρότερη απόσταση για να φθάσει στα ωάρια την στιγμή της ωορρηξίας,
- το σπέρμα έχει παρακάμψει την τραχηλική βλέννη, η οποία μπορεί να είναι αρκετά εχθρική μερικές φορές,
- το σπέρμα έχει τοποθετηθεί τη σωστή στιγμή που υπάρχει εγγυημένη ωορρηξία.
Τι προσδοκίες πρέπει να έχω από τη σπερματέγχυση;
H σπερματέγχυση έχει ένδειξη στα «εύκολα» περιστατικά υπογονιμότητας.
Αν η γυναίκα είναι άνω των 40 ετών ή έχει χαμηλό απόθεμα ωαρίων (χαμηλή ΑΜΗ), τότε η μεγιστοποίηση της πιθανότητας για επίτευξη εγκυμοσύνης γίνεται με την εξωσωματική γονιμοποίηση που έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.
Το χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι πάντα ουσιαστικό πλεονέκτημα γιατί η πιθανότητα επιτυχίας είναι αρκετά χαμηλότερη ώστε να αντισταθμίζει το οικονομικό όφελος.
Δεν υπάρχει μέγιστος αριθμός σπερματεγχύσεων που μπορεί ή πρέπει να υποβληθεί μια γυναίκα. Συστήνουμε η διαδικασία να μην γίνεται πάνω από 3 φορές, αν και μετά τις 2 αποτυχημένες προσπάθειες τα περισσότερα ζευγάρια αποφασίζουν να προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.
Είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι οι επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες προσπάθειες σπερματέγχυσης μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρες και να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία του ζευγαριού, με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος προκαλώντας καθυστέρηση στην επίτευξη εγκυμοσύνης (ειδικά αν η ηλικία της γυναίκας είναι άνω των 35 ετών).
Σπερματέγχυση IUTPI (IntraUterine TuboPeritoneal Insemination)
Παραλαγή της κλασσικής σπερματέγχυσης αποτελεί η σπερματέγχυση IUTPI. Πρόκειται για την έγχυση 10 ml σπέρματος (σε αντίθεση με τα 1 – 4 ml που χρησιμοποιούνται στην κλασσική μέθοδο σπερματέγχυσης) με τη χρήση κατάλληλα σχεδιασμένου κολποδιαστολέα που κάνει στεγανοποίηση του τραχήλου. Τα σπερματοζωάρια, έτσι, προωθούνται κατά μήκος ολόκληρου του γυναικείου γεννητικού συστήματος (μήτρα, σάλπιγγες). Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου δεν έχει ακόμη επαρκώς τεκμηριωθεί στη βιβλιογραφία.
Δείτε πώς γίνεται η προετοιμασία του σπέρματος για σπερματέγχυση στο εργαστήριο