Θεραπείες Υπογονιμότητας
Κρυοσυντήρηση – κατάψυξη εμβρύων (υαλοποίηση)
Ο σκοπός της διέγερσης των ωοθηκών στην εξωσωματική γονιμοποίηση είναι παραχθούν αρκετά ωάρια και συνεπώς έμβρυα προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα επιλογής στην εμβρυομεταφορά. Τα έμβρυα τα οποία δεν θα επιλεγούν για μεταφορά στη μήτρα μπορούν να καταψυχθούν κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες και να φυλαχθούν σε υγρό άζωτο στους -196oC, θερμοκρασία που αναστέλλει την περαιτέρω ανάπτυξή τους.
Η κατάψυξη των εμβρύων μπορεί να γίνει, είτε την επόμενη μέρα της ωοληψίας οπότε και βρίσκονται στο στάδιο των δύο προ-πυρήνων (2PN), ή την δεύτερη ή τρίτη μέρα μετά την ωοληψία (cleavage stage), ή την πέμπτη μέρα μετά την ωοληψία οπότε και βρίσκονται στο στάδιο της βλαστοκύστης (blastocyst stage).
Η επιλογή για κρυοσυντήρηση των εμβρύων ανήκει αποκλειστικά στο ζευγάρι γιατί στην απόφαση αυτή εμπλέκονται και ηθικοί, φιλοσοφικοί ή θρησκευτικοί λόγοι. Πάντως, η επίσημη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδας δεν είναι αντίθετη προς την κρυοσυντήρηση. Η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει την κρυοσυντήρηση εμβρύων.
Την ημέρα της εμβρυομεταφοράς θα σας δώσουμε γραπτώς την ανάλυση των εμβρυολόγων μας που θα περιλαμβάνει τον αριθμό και την ποιότητα των εμβρύων που είναι κατάλληλα για εμβρυομεταφορά ή και κατάψυξη και θα σας βοηθήσουμε να πάρετε τη σωστή απόφαση. Η σύσταση του Δρ Ιωαννίδη είναι να καταψύχονται μόνο έμβρυα που είναι καλής ποιότητας, για τον απλούστατο λόγο ότι μόνο αυτά έχουν καλό ποσοστό απόψυξης (διεθνώς στο 80%) και δίνουν σοβαρές πιθανότητες για επίτευξη εγκυμοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, το ζευγάρι συζητά με το γιατρό για το ‘αν’ και ‘πότε’ θα γίνει κρυοσυντήρηση και η απόφαση λαμβάνεται από κοινού.
Ο σκοπός της κρυοσυντήρησης περισσευόμενων εμβρύων είναι, σε περίπτωση που δεν πετύχει ο «φρέσκος» κύκλος εξωσωματικής, η γυναίκα να οδηγηθεί απευθείας σε εμβρυομεταφορά και πιθανή εγκυμοσύνη, χωρίς να υποβληθεί ξανά στην διαδικασία διέγερσης με φάρμακα και ωοληψία. Το ποσοστό επιτυχίας την διαδικασίας είναι ελαφρά μικρότερο από τον αντίστοιχο «φρέσκο» κύκλο».
Τα ανθρώπινα έμβρυα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και κατά συνέπεια είναι πολύ ευαίσθητα στις διαδικασίες κατάψυξης. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία της κατάψυξης είναι η ίδια και περιλαμβάνει την τοποθέτησή τους σε ειδικά βιολογικά κρυοπροστατευτικά υγρά και τη φύλαξή τους σε υγρό άζωτο σε πολύ λεπτές παγέτες, οι οποίες είναι ατομικές και φέρουν τα ονόματα του ζευγαριού.
Υπάρχουν δύο τεχνικές κρυοσυντήρησης, η ελεγχόμενη σταδιακή κατάψυξη και η τεχνική της γρήγορης κατάψυξης – υαλοποίησης (vitrification). Στη ελεγχόμενη σταδιακή κατάψυξη ο ρυθμός ψύξης ωαρίων/εμβρύων είναι περίπου 0.3°C το λεπτό, ενώ με τη μέθοδο της υαλοποίησης ο ρυθμός αυτός ξεπερνά τους 20.000 °C το λεπτό. Η υαλοποίηση παρότι δεν είναι καινούρια τεχνική, μετά το 2010 έχει αποκτήσει καθολική αποδοχή λόγω των πλεονεκτημάτων που διαθέτει. Με την υαλοποίηση αποφεύγεται η καταστροφή που προκαλείται από τον σχηματισμό κρυστάλλων στο εσωτερικό των κυττάρων και αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό επιβίωσής των εμβρύων στην απόψυξη. Επίσης είναι δυνατό να παρατηρεί κάποιος κάθε στάδιό της διαδικασίας μέσα στο εργαστήριο, έχοντας πλήρη έλεγχο.
Η ασφάλεια των μεθόδων της κρυοσυντήρησης έχει πλέον πλήρως τεκμηριωθεί από την παγκόσμια βιβλιογραφία. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που γεννιούνται μετά από κρυοσυντήρηση είναι απόλυτα υγιή, ακόμη και αν τα έμβρυα έχουν παραμείνει στην κατάψυξη για πολλά χρόνια (έως 5).