Θεραπείες Υπογονιμότητας
Επαναλαμβανόμενες αποτυχίες μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση. Τι κάνω μετά;
Ακόμα και σήμερα 40 χρόνια από την γέννηση του πρώτου παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση και παρά τη συνεχή βελτίωση της τεχνολογίας, δεν μπορούμε να εξηγήσουμε απόλυτα γιατί μια θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης απέτυχε, ιδιαίτερα όταν τα έμβρυα είναι πολύ καλής ποιότητας.
Ο Δρ. Γ Ιωαννίδης σας αναλύει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει το ζευγάρι αν υπάρχουν επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η επιτυχία της εξωσωματικής είναι ένα περίπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει ως κύριους παράγοντες, τη γυναίκα ως δέκτη, τον άνδρα και το έμβρυο.
Τι πρέπει να ελέγξω ή/και να θεραπεύσω, αν έχω αποτύχει σε προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης;
ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ
- Έλεγχος ανατομικών ανωμαλιών στη μήτρα με χρήση 3D υπερηχογραφίας και σαλπιγγογραφίας. Εξαιρετικά σημαντική είναι η διενέργεια υστεροσκόπησης με ταυτόχρονο “scratching” ενδομητρίου,
- Αποκλεισμός ή θεραπεία λοίμωξης του ενδομητρίου με παθογόνα μικρόβια πχ χλαμύδια, με εξέταση PCR κατόπιν βιοψίας του ενδομητρίου,
- Αποκλεισμός ή θεραπεία παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με υπογονιμότητα όπως η ενδομητρίωση με διενέργεια λαπαροσκόπησης,
- Έλεγχος δεκτικότητας ενδομητρίου με λήψη βιοψιών για ανεύρεση της καταλληλότερης ημέρας για εμφύτευση των εμβρύων,
- Πλήρης έλεγχος θρομβοφιλίας στη γυναίκα και μετέπειτα θεραπεία στον επόμενο κύκλο εξωσωματικής
- Θεραπεία αναζωογόνησης του ενδομητρίου με PRP (Platelet Rich Plasma)
- Θεραπεία ενδομητρίου με παράγοντες διέγερσης αποικιών κοκκιοκυττάρων (GCS-F)
ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΑ
- Πλήρης μικροβιολογικός έλεγχος σπέρματος με καλλιέργεια
- Αν υπάρχει διαταραχή στο σπέρμα, πρέπει να γίνει έλεγχος κατάτμησης DNA σπέρματος (DFI) καθώς και έλεγχος οξειδωτικού stress.
ΣΤΑ ΕΜΒΡΥΑ
Στις περισσότερες περιπτώσεις το «κλειδί» για την επιτυχία είναι η,
- Προεμφυτευτική διάγνωση των εμβρύων με πλήρη έλεγχο των χρωμοσωμάτων (Complete Genome Screening, CGS)
Η αποτυχία στη σύλληψη οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στα λάθη στον αριθμό των χρωμοσωμάτων. Χαρακτηριστικά στην ηλικία των 40 ετών το 75% των εμβρύων είναι μη φυσιολογικά, ενώ στα 42 έτη το ποσοστό ανεβαίνει έως 90%
Με τη νέα τεχνική γίνεται βιοψία εμβρύων με πλήρη χρωμοσωμικό έλεγχο και στη συνέχεια καταψύχονται χωρίς αυτά εμφυτευθούν στη μήτρα. Η γυναίκα υποβάλλεται σε κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης μέχρις ότου ανευρεθούν 1-2 υγιή έμβρυα τα οποία αποψύχονται και εμφυτεύονται με ποσοστό επιτυχίας 65-70%.
Παγκοσμίως ένα μεγάλο ποσοστό θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης καταλήγουν σε αποτυχία, και αυτό προκαλεί μεγάλη σύγχυση στα ενδιαφερόμενα ζευγάρια. Η αποτυχία εμφύτευσης πρέπει να σταματήσει να είναι περιορισμός στις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Όλες οι παραπάνω τεχνικές εφαρμόζονται πλήρως από τον Δρ. Ιωαννίδη και την ομάδα του και έχουν οδηγήσει ήδη στην γέννηση πολλών υγιών παιδιών.