Γονιμότητα
Ηλικία και γονιμότητα
Η γονιμότητα μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία
Είναι σημαντικό να τονίσουμε από την αρχή ότι ο κυριότερος παράγοντας που επηρεάζει τις πιθανότητες για σύλληψη είναι η ηλικία της γυναίκας.
Όταν η γυναίκα γίνεται 36 ετών η πιθανότητα φυσιολογικής σύλληψης έχει μειωθεί κατά το ήμισυ σε σύγκριση με την πιθανότητα που είχε σε ηλικία των 20 ετών. Στην ηλικία των 41 ετών η πιθανότητα για φυσιολογική σύλληψη πέφτει μόλις στο 4%! Αυτό δηλαδή είναι το μηνιαίο ποσοστό επιτυχίας εγκυμοσύνης στα ζευγάρια που προσπαθούν μόνα τους όταν η γυναίκα είναι ηλικίας 41 έως 42 ετών.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτή η δραματική μείωση στη γονιμότητα μετά την ηλικία των 36, είναι ότι ο αριθμός των υγιών ωαρίων που παράγεται κάθε μήνα μειώνεται απότομα. Επίσης, ο αριθμός των υγιών ωαρίων που θα προχωρήσουν σε φυσιολογική διαδικασία ωρίμανσης και γονιμοποίηση θα είναι ακόμα χαμηλότερος αν η γυναίκα μπει σε πρόωρη εμμηνόπαυση ή χρειαστεί για κάποιο λόγο να λάβει χημειοθεραπεία.
Ο κίνδυνος αποβολής αυξάνεται με την ηλικία
Καθώς η γυναίκα μεγαλώνει, τα ωάρια αρχίζουν να διαιρούνται ακανόνιστα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα για γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο. Αυτό σημαίνει ότι για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας δεν είναι απλά πιο δύσκολο να επιτύχουν εγκυμοσύνη, αλλά υπάρχει και μεγαλύτερος κίνδυνος αποβολής καθώς και να γεννήσουν ένα παιδί με γενετική ανωμαλία, όπως το σύνδρομο Down.
Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μπορεί να βοηθήσει
Τα καλά νέα είναι ότι με την εξέλιξη της αναπαραγωγικής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της εξωσωματικής γονιμοποίησης και τις άλλες τεχνικές υποβοήθησης αναπαραγωγής, μπορούμε να βελτιώσουμε τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη. Έτσι αν η γυναίκα είναι ηλικίας 36 έως 40 ετών, η πιθανότητα για εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση είναι 35-50%, σε σύγκριση με το 10% αν το ζευγάρι προσπαθεί με φυσικό τρόπο.
Γενετικός έλεγχος (Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση PGD)
Η Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση (PGD) είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται στην εξωσωματική γονιμοποίηση με την οποία ελέγχουμε το DNA των εμβρύων για συγκεκριμένες γενετικές και χρωμοσωμικές ανωμαλίες πριν την εμφύτευση. Έτσι μπορούμε να επιλέξετε το έμβρυο με τη μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας κυήσεως.
Διατήρηση της γονιμότητας (κατάψυξη ωαρίων)
Η πιο γόνιμη ηλικία της γυναίκας είναι μεταξύ 20-34 ετών. Με τις σημερινές τεχνικές είναι δυνατό να καταψύξουμε ωάρια σε νεότερες ηλικίες με σκοπό τη χρήση τους στο μέλλον. Αυτό είναι σημαντικό για γυναίκες που για κοινωνικούς λόγους αναβάλλουν την τεκνοποίηση, ή για γυναίκες των οποίων η γονιμότητα βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω άλλης σοβαρής ασθένειας, όπως ο καρκίνος.